frymburk-lipnomeer


Een geweldige tijd beleven aan het lipnomeer

lipnomeer
Het is aangelegd vanwege de problemen die onder andere het stadje Český Krumlov ondervond van overstromingen van de Moldau. In 1951 werd begonnen aan de aanleg van de stuwdam. In 1958 werd in de bovenloop van de Moldau het Lipnomeer aangelegd.
Het Lipnomeer is 45 km lang en met zijn 4.780 ha. het grootste (stuw)meer van Tsjechië. Er kan vanzelfsprekend gezwommen worden. U kunt op het meer kanoën, zeilen en vooral ook vissen: het Lipnomeer wordt “de vissersparel van Zuid Bohemen” genoemd. In het meer zitten grote snoeken, snoekbaarzen, baarzen, voorns, brasems en forellen.

Het Lipnomeer bevindt zich in het Nationale Park Šumava. De dam ligt bij het dorpje Lipno nad Vltavou en het meer loopt tot voorbij de plaats Nová Pec. Dankzij de ligging te midden van heuvels en bossen is het een aantrekkelijk verblijfsgebied voor vakantiegangers. In de zomer zijn er veel mogelijkheden tot wandelen en fietsen, er is een fietsroute rond het meer. Zwemmen, zeilen en surfen worden in ruime mate beoefend op het meer. Er zijn boot- en busverbindingen tussen de aanliggende plaatsen. Het gebied is ook per trein bereikbaar. Vanuit het Lipnomeer baant de Moldau zich kronkelend een weg naar het noorden langs het unieke 14e eeuwse klooster Vyssí Brod, via Rozmberk nad Vltavou (met zijn prachtige burcht), naar het schitterende, middeleeuwse stadje Ceský Krumlov, ‘de parel van Bohemen’. Op de hier nog snel stromende Vltava wordt veel geraft.

Ook in de winter

In de winter is het meer vaak dichtgevroren en kan er geschaatst worden, er worden onder andere schaatswedstrijden gehouden. Er wordt 's winters ook gelanglauft rond het meer en Oostenrijkse en Tsjechische skigebieden liggen in de nabijheid. Het Lipnomeer is een van de meest toeristische gebieden van Tsjechië. Tussen de jaren 60 en de Wende was het meer een van de meest geliefde reisdoelen van Bohemen. Tegenwoordig trekt het gebied ook toeristen uit Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Nederland. Hierdoor is het toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen geworden voor de regio.

Bekijk hier ons vakantie aanbod rond het lipnomeer


vakantiehuis tsjechie huis met zwembad tsjechie vakantiewoning tsjechie huis in tsjechie tsjechie huis met zwembad vakantie tsjechie wintersport tsjechie skivakantie tsjechie vakantie lipnomeer wandelen in tsjechie
Vakantiewoningtsjechië | Tuinvaas 12 | 7609 ZT Almelo | info@vakantiewoningtsjechie.nl | 06-51156318