Het modernste skigebied van Tsjechië

Lees verder »


Steden


image.aspx_400.

PRAAG

 

 

 

Frymburk


kto_8485_800x600_400
Frymburk is op 740 m hoogte gelegen, met 1.300 inwoners, ten zuidoosten van het grote Lipno stuwmeer. Bezienswaardig is de gotische kerk uit 1277, de fontein en de schandpaal. Er zijn verschillende restaurants, winkels en sport voorzieningen aanwezig. U kunt vanaf Frymburk naar de andere kant van het Lipnomeer via een veerboot. Op 24 km afstand ligt het prachtige middeleeuwse unesco stadje Cesky Krumlov met een historische kern. De afstand tot de stad en handelscentrum Ceske Budejovice bedraagt 36 km.

Ceský Krumlov

kto_8993_800x600_400

De geschiedenis heeft in Zuid-Bohemen een bijzondere schat aan stedelijke monumenten achtergelaten. Vlakbij uw vakantievilla vindt u de parel die wordt gevormd door het stadje Ceský Krumlov. Deze stad staat achter Venetië op de tweede plaats van de lijst van beschermde steden van de UNESCO en uw vakantie is niet compleet zonder een bezoek.

In geen enkele Boheemse stad is zoveel architectuur in zo'n omvang rondom het kasteel te vinden als hier. Er is zeer creatief gebruik gemaakt van een rotspunt omspoeld door een rivier, in dit geval de Moldau.

Ceský Krumlov wordt ten eerste gekenmerkt door het prachtige kasteel van de Rozmberks, een invloedrijke familie die drie eeuwen over Zuid-Bohemen heerste. Deze familie vergaarde een deel van haar vermogen ook door het kweken van karpers in enorme visvijvers (onder meer rond het stadje Trebon). Het mooiste uitzicht op

de stad heeft u vanaf de galerij van de renaissance-kasteeltoren.

Bijzonder is ook dat het kasteel wordt omringd door een droge gracht waarin, net als vroeger, bruine beren rondscharrelen. Binnen het kasteel is vooral het barokke interieur bijzonder fraai.

Van een bijzondere pracht zijn eveneens de Maskerade-zaal met muurschilderingen uit de tijd van de Commedia dell'arte, het Burcht-theater met zijn originele barokke decoratie en de oude rijschool in de kasteeltuinen. De toren bij het kasteel is versierd met Trompe l',Oeil schilderingen. Tevens vindt u er een verzameling antieke Vlaamse wandtapijten.

Aan de voet van het slot ligt de stadswijk Latrán, waarin zich een klooster bevindt. Door de smalle straatjes, die voeren langs oude huizen uit verschillende tijdperken, komt u op het oude marktplein met het raadhuis. Brengt u ook eens een bezoek aan het plaatselijke museum waar u de geschiedenis van de stad en het slot wordt getoond.Ceské Budejovice

frymburk_juli_2006_004_400
Met zijn 90.000 inwoners is deze stad de grootste van Zuid-Bohemen. Ze ligt aan de oevers van het punt waar de Moldau en de Malse te samen komen, temidden van een lieflijk heuvellandschap.

Sinds haar stichting in 1265 door de "ijzeren en gouden" koning Premysl Otakar II klopt haar economisch hart en is de stad uitgegroeid tot een belangrijk dynamisch industriecentrum, wat u terug kunt vinden in het stadsbeeld

Een belangrijke bijdrage aan die groei was de bouw in de jaren 1825 - 1831 van de allereerste spoorlijn op het Europese vasteland. Die liep vanaf Ceske Budejovice tot aan Linz in Oostenrijk. Die eerste treinen werden toen nog getrokken door paarden. Pas in 1871 werden de paarden vervangen door stoomlocomotieven.

Ceske Budejovice kan u verder een groot aantal monumenten en bezienswaardigheden laten zien. Van het historische gedeelte is het marktplein, door arcaden omgeven, het mooist. Hieraan ligt het Raadhuis, dat dateert uit de 16e eeuw, en gebouwd werd in barokstijl. Beelden sieren de gevel van het gebouw en ook de Samsonfontein op het marktplein is in barokstijl vormgegeven. Aan de over van de Moldau bevinden zich twee forten, waarvan twee torens nog bewaard zijn gebleven. Eén ervan heet de toren van de IJzeren Maagd. Deze naam is ontleend aan de functie van de toren in vroegere tijden. Hier werden in de middeleeuwen namelijk de martelwerktuigen bewaard. De Cerná Vez ( Zwarte toren ) met een hoogte van 72 meter biedt uitzicht over de gehele omgeving en bij helder weer tot aan de volgende monumentenstad: Trebon. Verder vindt u in de stad interessante musea met tentoonstellingen van volkenkunde en van het Hussitische Tijdperk ( 15e eeuw, dat het hele land beïnvloedde), de sterrenwacht en het planetarium en de Zuidboheemse universiteit.

Het bekende Budweiser (Budvar) bier wordt hier al eeuwenlang gebrouwen.

vakantiehuis tsjechie huis met zwembad tsjechie vakantiewoning tsjechie huis in tsjechie tsjechie huis met zwembad vakantie tsjechie wintersport tsjechie skivakantie tsjechie vakantie lipnomeer wandelen in tsjechie
Vakantiewoningtsjechië | Tuinvaas 12 | 7609 ZT Almelo | info@vakantiewoningtsjechie.nl | 06-51156318